KaliberInfo

Amerikai hadsereg: az M17/M18 hadipisztolyok többször dokumentáltan maguktól elsültek!

A US M17 és M18 hadipisztolyok néhány esetben a billentyű meghúzása nélkül elsültek

Az amerikai haderő 2017-től rendszeresíti a műanyagtokos, moduláris SIG Sauer P320-ra alapuló M17 és M18 hadipisztolyokat, jórészt már megtörtént a fegyvercsere (244 ezer darab pisztolyt szállítottak le eleddig). A Freedom of Information Act alapján kikért adatok alapján most kiderült, hogy 2020 szeptembere és 2023 júniusa között 9 esetben történt fegyverbaleset ezekkel, melyeknél több esetben bizonyíthatóan a lövő keze az elsütőbillentyű közelében sem volt.

2023 februárjában például a 221st Military Police Detachment-nél két ilyen pisztolyt tokban viselő katona pisztolytáskája ütődött egymásnak, az egyik, tokban levő pisztoly elsült, súlyos lábsérülést okozva. De történetek Missouri, Virginia, Louisiana és Amman (Jordánia) állomáshelyeken hasonló esetek, ahol legalább kettőnél szemtanúk egybehangzóan tanúsították, hogy nem nyúlt a billentyűhöz, akinek elsült a fegyvere. Ugyancsak létezik egy (nem kiadott, de jegyzőkönyvezett) videófelvétel arról, hogy Okinawa-n (Japán) egy őrkatona fegyvere bebiztosított állapotban sült el magától.

A hadsereg szóvivője szerint az M17/M18 esetében nincsen műszaki hiba, továbbra is használatban maradnak “The pistol remains in service with all the services at this time without restrictions,”.

A gyártó SIG Sauer töretlenül tagadja, hogy a katonai változatú P320-asok maguktól el tudnának sülni, bár a korai polgári modelleknél ismert volt ez a jelenség, meghatározott szögben leejtve vagy megütve a fegyvert, a lövés bekövetkezett, ez visszahívási akcióhoz (és kártérítési perekhez) is vezetett.

 

Részletesen angolul:

https://www.nhpr.org/nh-news/2024-06-25/documents-detail-u-s-soldiers-shot-by-their-own-sig-sauer-guns-military-says-no-reason-for-concern