Gázpatron-mizéria

A nagy gázpatron-mizéria

 

Azt régóta szajkózom (én is, meg még sokan mások), hogy gáz-riasztófegyverből önvédelemre leginkább revolvert célszerű viselni, a nagyobb megbízhatóság okán. Azonban kb. kettő éve az Umarex beszüntette a gázpatrongyártást, a másik európai gyártó, a Wadie revolverbe való gázpatronja pedig ismert volt a dobot elakasztó csappantyúkiszakadásról.

 

Kiútkeresés – miben működik?

A kiútkeresés persze elkezdődött, melynek van egy olyan iránya is, hogy meg kell találni azokat a létező, ma is gyártásban levő gázrevolver-típusokat, melyek megbízhatóan üzemeltethetőek a Wadie-féle 9 mm R. Knall gázpatronokkal.

A „ma is gyártásban levő” kitétel fontos, mert például a Weihrauch HW88SA és HW37 nem működik velük, de az ősrégi HW1G és HW10GR remekül, viszont azokat lassan 20 éve nem gyártják.

A Record Firearms Gmbh Chief és Chief 2Inch modelljei viszont ismertek voltak arról, hogy kiválóan működnek bármilyen gáztölténnyel, hiszen a Wadie patronokból kissé kimozdul ugyan a csappantyú, de nem annyira, hogy el tudjon akadni a dob forgás közben.

Innen adódott az ötlet, hogy megvizsgáljam a vele szerkezetileg lényegében azonos típusokat. Az Umarex-féle Reck Cobra és a rá épülő modellek tömege pedig pont ilyen. Magam a Reck Cobra és a Browning BR9 modellekből próbáltam ki néhány lejárt szavatosságú műanyagkupakos Wadie töltényt, és jól működtek. Tesztelni kellett tehát ezen modellek ma is kapható, friss PTB-s (valamivel dúsabb akasztó van a csőben) utódai közül egyet: a Colt Detective Special-t. És igen, ez a fegyver is pontosan úgy viselkedett, ahogy a Chief 2Inch: a csappantyuk kijöttek, de csak leheletnyit, és a dob tökéletesen forgott. Kb. 2,5 másodperc alatt kiküldtem a 6 lövést revolverezve a 120 mg PV töltetű Wadie 9 mm R Knall gázpatronnal, mely abszolút friss gyártású (2018/12 szavatossággal).

Vizsgáljuk meg akkor, hogy miben közösek szerkezeti megoldásaikat tekintve ezek a hatlövetűek – mert úgy tűnik ezek összessége valahogy szavatolja a biztos működést:

       –   nagy átmérőjű, legömbölyített csúccsal bíró ütőszeg

        –  a töltényűr utáni szűkítés a dobfuratban nem kb. 6 mm, hanem 7 mm vagy annál nagyobb

         –  a dobrögzítés kissé lötyögős, nem szorulós-passzentos

         –  relatíve nagy csőfar-dob hézag

 

Így most van három olyan típus is a piacon (magyar piacon, boltból, forintért elérhető módon), melyek szerkezetileg ilyenek: a Record Chief 2Inch, az Umarex Colt Detective Special és S&W Grizzly. (Külföldön kapható a traumatikus fegyverként is használható Umarex Reck King Cobra is újonnan.). Három nem sok, de a nullánál sokkal több!

 

Használtpiac

 

Viszont a velük szerkezetileg azonos, de gyártásban már nem levő típusokból rengeteg van, és ezeket több millió példányban adták el:
– Reck Cobra
– Reck San Francisco
– Mauser K50, L100
– Browning BR9
– Uma Lady

– Walther WR50, WR100

– Colt Anaconda

– Ruger Redhawk
– Rhöner SM 2000
– Rhöner SM Chief

(A teljesség igénye nélkül.)

 

Vannak/lehetnek más megoldások is!

 

Természetesen érdemes hangsúlyozni, hogy a kívánt helyes, csappantyúkiszakadás nélküli működéshez más úton-módon is el lehet jutni. Egyesek arra esküsznek, hogy a dob minél szorosabban illeszkedjen a tűzfalhoz, hogy a csappantyú – úgymond lendületből – ne tudjon kiugrani, mert nincs hová. Ez nem minden típusnál járható, és felveti azt a problémát, hogy vastagabb peremű riasztók betöltése után a dob nem lesz becsukható, vagy szennyeződéstől könnyebben megszorul. De az importőr próbálkozott azzal is, hogy az Ekol Viper esetében a dobfuratokba kerüljön plusz szűkítés, így a megnövekedett nyomás a hüvelyt a tűzfalra szorítja, így nem mozdul ki belőle a csappantyú. A Keserű Micromax esetében is megoldást jelentett, hogy a 7 mm-es csőfuratot 2,5 mm helyett 4,5 mm széles keresztcsap akasztóval látták el.

Mindezek ellenére persze az lenne a korrekt és elfogadható megoldás, ha a tölténygyártók vennék a fáradtságot, és minden típusból megbízható gázpatronokkal jelennének meg a piacon. Hiszen ne feledjük el, nem az USA-ban vagyunk, a magyar és a legtöbb európai lakos számára a gáz-riasztó fegyver a legális önvédelem leghatékonyabb eszköze.

 

Vass Gábor

 

UPDATE1: Sajnos 2015 folyamán már olyan Wadie gáztöltények is forgalomba kerültek, melyek még az említett modellekben sem működnek.

UPDATE2: 2015 december legvégétől ismét kapható az Umarex Walther Pro Secur 120 mg pepper 9 mm R Knall paprikatöltény, mely ismét tökéletesen működik az összes eddig tesztelt típusban. A Gázpatron mizéria egyelőre megoldódni látszik, persze revolverbe való, megbízható CS-töltény elkelne.